2008. szeptember 8., hétfő | |

Ne aggodalmaskodjatok a tegnap felől

Két ősrégi szerkesztőségi szólást idéznék. Az egyik szerint: kibékülni ráérünk lapzárta után. A másik, hogy: nincs unalmasabb, mint egy tegnapi hír. Nos, ez utóbbit szeretném opponálni. Akár úgy, hogy a tegnapot szó szerint értelmezem, de úgy is, hogy kiterjesztem egy hétre, hónapra, egy évre, sőt többre. Manapság nincs mulatságosabb élmény, mint elolvasni egy tegnapi hírt: ki mit mondott tegnap? Na pláne egy hete, két éve esetleg húsz. Magánzók és szakmák, teljes iparágak és internetes portálok vállalkozhatnának arra, hogy pertraktálják a tegnapi álláspontot, véleményt, fogadkozást, ígéretet, jóslatot, vagy a húsz, esetleg nyolcvan évvel ezelőttit, összevetve a maival. Valóságos kabaré lenne.
A közelmúltból (nem hivatkozva terjedelmi korlátokra) csupán a pekingi olimpiát említeném. Előtte olyan bizakodó, önelégült nyilatkozatokat tettek illetékesek (nem sportolók), hogy a magyar honfi joggal hihette: legalább ezek a nyilatkozók kussolnak majd a záróünnepség után, és nem lesz képük arra hivatkozni, hogy ők bezzeg előre megmondták, miszerint hámlik a vakolat a női öltözőben.
Még mulatságosabb egy tegnapi újságból megtudni, ki tette le a honvéd esküt, hogy azzal, azokkal soha, sehová, semmikor, aztán mára mégis. Ki csinált bolondot abból, akivel később egy tálból kanalazta a vasárnapi húslevest, hogy kicsivel később mégis ágy alá gyalázza. Arról a tegnapról már nem is beszélve, amelyben legalább annyi partizán igazolvánnyal rendelkező, hős antifasiszta volt, mint ahány antikommunista, egykori üldözött és áldozat nyüzsög manapság. Lásd még némely lelkes szovjet apologétából lett Oroszország szakértőt.
És ha még nem győztem volna meg az olvasót, hogy olykor a tegnapi hír érdekesebb, mint a mai, idézem a kedvencemet. Régen, talán a tizenkilencedik század közepén egy francia újság hírül adta, hogy a városi lóállomány szaporodásának ütemét figyelembe véve Párizs városát 1920-ra másfél méter vastagon lószar fogja borítani. Lehetet, hogy a riasztó hír olvastán találták fel az automobilt?
Máté evangéliumában (6.34.) ez áll: „Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől: mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja.”
Isten bocsássa meg a bűnöm, de én tisztelettel átírnám ezt a passzust: Ne aggodalmaskodjatok a tegnap felől. . .
Mert lám, nincs is ok az aggodalomra.

2 megjegyzés:

Őszanyó írta...

A lócitromhegyek kivételével,egy jó arhivum vagy kiváló memória azért ad okot a tegnap felőli aggódásra.

Névtelen írta...

Találós kérdés:Kik kiabálták a kereszténydemokrata képviselőknek a 90-es évek elején,hogy csuhások!térdre ,imára!
Válasz/a liberális FIDESZ képviselői,élükön a Liberális Internacionálé alelnökével,a farmeres,szakállas vályogásszal./