2008. szeptember 18., csütörtök | |

Mi hány, mi mennyi a számlámon

Keresem azt a józan életű, keresztény családból származó, nem dohányzó, szenvedélymentes családszerető, két diplomás férfit, vagy nőt, aki el tud igazodni a lakosságnak benyújtott közüzemi számláim tételein és számaiban. Banki és biztosító társasági elszámolásokat is megfejtők előnyben. Kalandorok és kalandornők kíméljenek.
Ezer és százezer jelentkezőre számítok, mert vélhetően egyes egyedül vagyok széles e hazában, aki nem érti a havonta érkező számlák inkább kábító, mintsem informatív szövegeit. Hogy alapdíj, meg bruttó megajoul, továbbá, hogy kWh és HUF/kWh, korrekciós tényző és FT/MJ mennyiségi egység, nem kevésbé, hogy miért fizetek én a Szénipari szerkezetátalakítási támogatás sorban 11.00, majd 0,2250 után 2 –t. Mely utóbbi szám az adó nélkül számított ellenérték (HUF).
A biztosító is megtisztel számláival, hogy Egységár/Ellenérték Ft, ami nálam legutóbb -2727. Alatta meg -545. A számla végösszege -3272. Megnyugodnék, de ekkor jön a pénzforgalmi elszámolás B: előző időszak pénzügyi egyenlege 9179, majd a C: tárgyidőszaki pénzforgalom összesen: 0, tehát fizetendő összesen (A+B+C) 5907. Hogy mi annyi? Mi mennyi?
A banktól havi rendszerességgel három levél érkezik, ráadásul egyszerre. Az egyikben közlik, hogy még megvan az a kis pénzem, amit rájuk bíztam. Ennek őszintén örülök, kivált ezen nehéz időkben, amikor a nagy amerikai bankok is csődöt mondanak. A másik levélből elolvashatom, hogy mennyit kamatozott a pénzem. A romlásról persze nem tájékoztatnak. A harmadikból megtudom, amit úgyis tudok, hogy nem volt tranzakcióm, vagyis nem költöttem el a betétből egyetlen fityinget sem. Hacsak! Hacsak nem velem fizettetik ki a vélhetően tetemes postaköltségeket.
Ha az első sorokban megfogalmazott hirdetésre nem lenne jelentkező, és ha netán nem egyedül vagyok, aki nehezen igazodik ki a fent megidézett számlákon, úgy lenne egy javaslatom. Jönnek az unalmas téli esték, a népeknek, miután kifizették a sok-sok számlát úgysincs pénzük mozira, színházra, ezért a számlaküldők „Megmagyarázom a számlámat” címmel országszerte rendezhetnének szórakoztató műsorokat.
Költségeiket pedig legfeljebb rávezetnék valamelyik számlánkra.

1 megjegyzés:

thomas írta...

Miklós! Nem szégyen ám tájékozódni, és megérteni dolgokat, még a Te korodban sem!
Ez nagyon gyenge poszt volt, különösen 386 Ft-os havi villanyszámlád tükrében. Nagy halak már nincsenek?