2008. szeptember 11., csütörtök | |

Mercedes beül a Trabantba

Két Mária névnap (szeptember 8. és 12.) között alkalom nyílik kicsit eltűnődni a magyar utónévadás szokásain. Azon, hogy a szülők ebben is mennyire, de mennyire követik a divatot. De mit-kit követ a divat?
A női utónevek (keresztnevek) között még mindig vezet a Mária. Férfiak között az István. Ez persze csak azt jelenti, hogy az országban (szerencsére) élnek még negyven évnél idősebb nők és férfiak. Az utóbbi harminc, húsz, tíz évben ugyanis lámpással kell keresni egy-egy Pistit, vagy Marikát az iskolákban. Olyan ritka-különleges nevek lettek a mai ifjúság körében, mint hajdan mondjuk az Adalbert.
Nem dicsekvésként mondom, de egy divatos utónévből majdnem biztosan megsaccolom, hogy az illető ifjú ember hány éves. Példák: ha Zsolt az illető, akkor a negyvenes éveiben jár, ha Balázs, vagy Bence akkor a harmincas éveit tapossa, egy Hunor nem lehet több húsz évesnél, Csenge pedig még nem tölthette be a tízet. Jaj, ki ne felejtsem a most harminc körüli Mercedest, akit születése idején előre sajnáltunk, hogy milyen csalódás éri majd, ha be kell ülnie a Trabantba.
A napszámra bámult tv-sorozatoknak is megvan hozama. Tapasztalatok szerint leggyakrabban a szegényebb néprétegekhez tartozó szülők ajándékozzák meg újszülötteiket olyan elegáns(nak vélt) keresztnevekkel, mint Dzsenifer, Szamanta, Szebasztián, vagy Szintia. Szigorúan a magyar nyelv szabályai szerint írva, mert erre ügyel a hatóság. Mielőtt rátérnék a magas hatóság ekézésére (bírálatára), bevallom, hogy több mint százhúsz esztendővel ezelőtt az én mosónő dédanyám is Viktória Mária, Adelheit nevet adományozta bizonytalan családi státuszú, közönségesen szólva zabigyerek nagyanyámnak. Vagyis nincs új a Nap alatt.
És most a magas hatóságokrúl!
A Kiskegyed főszerkesztőjeként, valamikor a kilencvenes években kérvényeztem, hogy női névként vétessék fel a hivatalos magyar utónévtárba a Kiskegyed. Azzal érveltem, hogy olvasóink kérik (nem volt igaz), és ha van Fradika (ez viszont igaz), akkor miért ne lehetne Kiskegyed is. Jó reklámnak tűnt az ötlet, különösen, hogy az első tíz Kiskegyed keresztnevű lánynak nagy ajándékot, tízéves koráig évjáradékot is szándékoztunk adni.
A hatóságok küldtek ide-oda, (oda azért nem!), végül a Magyar Tudományos Akadémia illetékes osztálya mondta ki, hogy: nem. Egyetlen magyar kislány sem viselheti a Kiskegyed utónevet.
Máig sajnálom.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én újra indítanám!
Én támogatnám!
Én putricelli!