2008. november 24., hétfő | |

Szavazzanak:csiribí-csiribá

Nézem az egymásra torlódó, elegánsan interaktív, amúgy csak betelefonálósnak nevezett tévé műsorokat és megvilágosodásom támad. Hátha a köz- és politikai életben is megvalósítható lenne a demokráciának ez a népszerű fajtája! Hátrányát szinte nem is tudnék mondani. Előnye viszont számtalan.
Először is, az állami költségvetésből egyetlen fillért sem kellene költeni kampányra és a nép mégis megválasztaná azt, akit szeret(ne). Aki szavazni akar, maga fizetné az emelt díjas hívásokat, amiből a telefontársaságok is meg az állam is kivenné a maga hasznát, márpedig jelen gazdasági helyzetünkben ez nem elhanyagolható szempont.
Lenne egy kis létszámú (4-5 tagú) zsűri. Tagjai ezúttal is egymásnak ellentmondó marhaságokat beszélnének, viszont elvinnék a balhét, és szabadon lehetne őket anyázni. Létszámuk okán, jelenlétükkel nem tölthetnék ki az összes közéletinek nevezett beszélgetős műsoridőt. Továbbá, mindenki tudná, hogy az időnként felmutatott számokat (100 milliárd, 150 milliárd stb.) nem kell komolyan venni, mert véletlenül se befolyásolják a végeredményt. Az ugyanis előre le lenne pacsizva.
Időnként előjönne egy Trilla, aki úgy toporogna, mint akinek azonnal ki kell mennie, mert különben bent megy ki. Viszont kíméletlenül hajtaná, biztatná a népet, hogy csak tessék, tessék, még lehet, ne hagyják abba, adakozzanak, áldozzanak a demokrácia oltárán kedvencük győzelméért. Időnként fényképen felmutatná azokat a jelölteket, akiknek alighanem már annyi.
Amikor aztán a közbeiktatott reklámok is lefutnának, egyszer csak bejelentené, hogy: három, kettő, egy, csiribí-csiribá Vazelin Janka lett a győztes. A véletlenül jelenlévők pedig pártállástól és vallási hovatartozástól függetlenül ünnepelnének.
A telefonon, és esemesben érkezett szavatok számlálása természetesen a legnagyobb titokban történne. A szavazópolgár soha a büdös életben nem tudná meg, hogy kire hány szavazat érkezett. Ellenben jó nagyot ásítana és elmenne aludni. Senki sem kérne újraszámlálást, és nem zárná le az Erzsébet-hidat.
A rendőrségi oszlatás költségeinek megtakarítását már nem is számolom az új választási törvény előnyei közé.

0 megjegyzés: