2008. november 27., csütörtök | |

Rossz akaróim bíztatnak

Rossz akaróim bíztatnak, hogy - mivel úgy is piacon van az új könyvem – írjak a könyvkiadás és könyvterjesztés mai viszonyairól. Majd hülye lennék! Inkább írok magáról a könyvről, bevallottan promóciós céllal. Ez legalább (talán) segít. A „ Gurábli, avagy Miki, én azt hittem, hogy te okosabb gyerek vagy" című kötet tulajdonképpen a XX. század ironikus családi lenyomata. Az utókor persze könnyen humorizál az elődökön. De, alighanem mi is így járunk majd.
Néhány információ a kisbetűvel írt gurábliról, ami nem más, mint egy bácskai parasztsütemény és ami végig kísérte a mi famíliánk történetét. Vitték a férfiak katonasághoz, börtönbe, internálásba, emigrációba. Mit is mondjak, elég sok gurábli fogyott a családban !
A nagybetűvel írandó Gurábli történetei a mindent túlélés egyéni művészetéről szólnak, de mögöttük hol halványan, hol meg erőteljesen felsejlik a teljes XX. század: Trianon, háborúk, ingó országhatárok, üldözések, megszállások, politikai eltévelyedések, emigrálások, diktatúrák, ellendiktatúrák, simlik, umbuldák, újrakezdések, bukások, beletörődések és persze elmúlások.
A mi kettős identitású (magyar-bunyevác) eredendően szabadkai családunkban a huszadik század elején született négy testvér kalandos élete, s hozzá a közeli és távoli rokonok, ismerősök nem hétköznapi történetei (is) vélhetően hozzásegítik az olvasót ahhoz, hogy legalább utólag megértse és kinevesse az utóbb zivatarosnak mondott huszadik évszázadot.
Hogy mi minden olvasható a Napkút Kiadó gondozásában megjelent könyv lapjain? Hát, például:
Egy Bugi nevű házőrző kutya, Horthyné főméltóságú asszony ajándéka, Bíró (Rákosi) Ferenc miniszter baráti ölelése, meleg tehéngané a májkó szemén, 13 éves templomi kántor, kaland a Jereván mulató előtt, zászlócsere a szabadkai törvényszéken, botcsinálta kelebiai szövőgyáros, az ősi birtok ősi ellensége, Sztálinvárosig hurcolt disznótoros, akasztás a szabadkai sárgaház udvarán, dél-afrikai gyémántbánya, bakonysárkányi száj- és körömfájás, orosz patrul Ausztriában, szökevény orosz a kelebiai Petőfi utcában, 100 hektó elásott bor, embercsempész apáca, egy elfogott piros ulti, Kató néni sárga kalapja, a csíkos jampi zokni titka, és a híres melbournei lóverseny.
Nem különben egy Pista batya nevű nagybácsi, aki a koszovói Prizrenben elszenvedett szerb újonc kiképzés után, hirtelen magyar királyi honvéd lesz, majd egy kritikus helyzetben mégis szerbnek vallja magát, később a bigámia bűnébe esve, zsidó feleségével ötven dollár kenőpénzért volksbundista svábként kiutasíttatja magukat Magyarországról. Amerikába készülnek, de Samu bácsi nem küldi az Affidavit-et, ezért egy valamikori WaffenSS őrvezető, de immár az US Army szolgálatában álló ifjúkori ismerős segítségével Ausztráliába hajóznak, ahol a Szerbiában megtanult, ám eddig soha nem folytatott mesterségét gyakorolva foltozó szabó lesz, azt követően is, hogy felesége megüti a Sydney-i sorsjáték főnyereményét. Hamvait, régi bunyevác szokás szerint(!) a Csendes Óceánba szóratja.
A könyv remélhetőleg még kapható minden jobb könyvesboltban.

Libri
Líra könyv
Fókusz online
Bookline

0 megjegyzés: