2008. november 20., csütörtök | |

Mint Singer a varrógépet

Tudom, sőt már bele is törődtem, hogy kis hazánkban sokan csinálnak olyasmit, amihez egyáltalán nem értenek. Arról nem is szólva, hányan használunk (hitvány amatőrök), olyan szerkezeteket, amelyek működési elvéről fogalmunk sincs. Teszem azt, egy négy kerékre szerelt kasznit, amivel akár 100 kilométer/órás sebességgel is lehet száguldozni. Napláne még a sivatagban is. Tudatlanságunkat persze titkoljuk, (szakszervizbe járunk vagy szerelőhöz), de semmi esetre sem próbáljuk PR-nek nevezett önreklámmal pótolni azt, ami nincs. A hozzáértést. Erre csak igen kevesek kapnak lehetőséget és mutatnak hajlandóságot.
Orbitális csalódás ért a minap, midőn egy kvízműsorból kiderült, hogy az általam ájult tisztelettel bámult autóversenyző, Magyarország felkent sivatagi vándora nem tudja: mit jelent az autóját mozgató üzemanyag (benzin) mellé írt oktánszám. Sőt. Nem egyszerűen nem tudja, hanem egyenesen úgy véli, hogy a 95-ös szám az anyag szennyezettségi fokát jelenti. Annyira, de annyira lesújtott a tudatlanság, hogy mindjárt mentséget is találtam számára: istenem, biztosan 98-as benzint használ. Mert, hogy az drágább, és jobban is hangzik.
Most itt állok csalódottan. Nyilvánvaló, hogy ez a marha nagy géperejű járműveket birtokló és hajkurászó sivatagi vándor is olyan analfabéta az autókhoz, akár egy közönséges halandó utókalkulátor. Csak jobb a piárja, vagy mifenéje. Csak hajtja a gépeket, mint ama bizonyos Singer mester a találmányát. Már most hogy’ higgyek én neki? A magyar sivatagi hősnek, aki egész évben arra készül, hogy (más hasonló műmayerekkel) végigszántsa Afrikát, miközben minden lehetséges alkalommal folyik a parasztvakítás, el akarja velem hitetni, hogy vérprofi.
Jól emlékszem arra jelenetre, amit az irgalmatlanul nagy sivatagi autóversenyző csinált ez év januárban a Ferihegy érkezési oldalán, miután váratlanul lefújták a Dakar rallyt. Figyelemre méltó színészi képességről téve tanúságot zaklatottan cibálta magán a gondosan felcicomázott reklámruhát, mondván: Mit keresek én januárban Budapesten? Ezt annyiszor elkérdezte, hogy magam is kíváncsi lettem: tényleg, mit kereshet? Most kaptam rá választ. Alighanem az oktánszám jelentését.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csak nem a kis Vilike apukájáról van szó? Hazalátogathatnának a felesége szüleihez. A Marsra!

Névtelen írta...

"Hova tűnt Damon Hill??"

Dr Putricselli