2008. november 5., szerda | |

Családi sütemények

Tapasztalatom szerint (sok évtizedes!) minden családnak van kedvenc süteménye. Amit anyuka, vagy a nagyi minden jeles alkalommal megsüt, ami nélkül nem múlik el ünnep. Azt is megkockáztatom, hogy ez a standard sütemény jellemző a család társadalmi helyzetére, anyagi viszonyaira, nőtagjainak otthoni szerepvállalására, a családban uralkodó érzelmi viszonyokra, a hagyományok működésére, a família tagjainak egymáshoz való viszonyára, stb. Szóval, ha engem valahol, valamely vendégségben megkínálnak házi süteménnyel, körülbelül tudom is, hogy hol járok.
Mondhatok házi sütemény példákat. Például, itt van az úgynevezett zserbó (negyed kiló vaj, fél kiló liszt, 2 deka élesztő, tejben kelesztve, 3 kanál cukor, 4 tojás sárgája stb.) ami feltörekvő, polgári családra vall. Vagy teszem azt a hókifli (30 deka vaj, habosra keverve, 5 deka élesztő, 1 evőkanál cukor, 3 tejföl stb.), ami tisztes, de háztartásilag valamelyest alulképzett, máskülönben szorgos anyák konyhájából kerül ki. Van ehhez egy sztorim is. Valamelyik ángyikám legszívesebben, sőt mondhatni mindig minden ünnepre hókiflit sütött. Ebből lett a félreértés. A ritkán, értsd karácsonykor és húsvétkor előforduló vendégek közül egy férfiú húsvétkor, midőn ángyikám előhozta a szokásos házi süteményt, önkéntelenül felkiáltott: jé, még van hókifli!? Nem kétséges, hogy a karácsonyira gondolt, máskülönben pedig jobb lett volna meg sem születnie.
Nálunk (évszázadon át) a guráblit (1 bögre zsír, 1 bögre cukor, 5 főtt tojás sárgája, 1 egész tojás, liszt amennyit bevesz stb.) preferálta a család. Húsvét, karácsony nem esett meg nélküle. Ezt vitték a férfiak háborúba, internáláskor, börtönbe, röviden, mindig, amikor három napi hideg élelemmel és/vagy váltás tiszta fehérneművel kellett valahol megjelenniük.
Őrizendő a hagyományokat magam is próbálgattam guráblit sütni, de nem sikerült. Talán ez a legfőbb indítéka, hogy inkább könyvet írtam GURÁBLI címmel. Persze, nem receptek vannak benne, hanem egy XX. századbeli nagycsalád (az enyém) minden kalandos története, leöntve sűrűre kevert iróniával és csipetnyi vitriollal tálalva. Már ahogy pimasz utódok kacagni és kacagtatni tudnak családjuk régi történetein.
Ez a GURÁBLI a Líra, a Libri, és más jobb könyvesboltokban Budapesten és vidéken már kapható. Sőt! Remélem, hogy karácsonyra el is fogy. Húsvétra pedig már az utánnyomás példányait is hiába kóstolnák/keresnék. (Napkút Kiadó, 2300 Ft.)

0 megjegyzés: