2008. október 15., szerda | |

A szakma ifjú (ügyes) mestere

Kórosan kevés gyerek akar szakmát tanulni. Inkább lesznek művelődésszervezők, kommunikációs szakemberek, marketing menedzserek és más megfoghatatlan tartalmat rejtő diplomások. A gyerek egy reggel fölébred, és azt mondja: apám, én kistérségi képviselő akarok lenni. A szülőkre gyanakszom, akik katasztrófaként élik meg, ha Krisztináról, vagy Zsoltiról nem hírelhetik el, hogy főiskolára jár. Hogy később mi lesz? Arról már a kormány tehet, amiért nem tud mit kezdeni annyi kiválóan képzett művelődésszervezővel. Mondjon le!
Szakmunkásból pedig hiány van. Pedig annyi jó szakma van, ahol ráadásul keresni is lehet. Hátha még ügyeskedik is a szakma ifjú mestere! Tovább adok egy történetet.
Elromlott a gázbojler. Nosza, hívjunk egy mester, mert amíg régen csak az órához nem értett egy ügyes családfő, addig ma ilyen szerkezet a rádió, tévé, autó, számítógép, gázbojler, villanytűzhely, turmixgép, mobiltelefon, hogy csak vázlatosan soroljuk a jó szakmát jelentő lehetőségeket.
A szerelőt várandó a család 20 éves lánya marad otthon (leendő marketing menedzser). Jön az ifjú szerelő, szétszedi a bojlert, csóválja a fejét és azonnali cserét javasol. Számolni kezd: a mostani kiszállás díja 8 ezer, egy új készülék ára 52 ezer, a beszerelés 20 ezer, azaz összesen 80 ezer forint. De azonban ellenben, véletlenül tud egy eladó használt készüléket 30 ezerért, akkor csak 50 ezerbe kerül az egész mulatság. A lány szédül, és este jelenti a hazatérő papának. A papa, mint említettem nem ért a gázbojlerhoz, viszont valamelyest ért az emberi természethez. Másnap ő marad otthon és más szerelőt hív. Aki kicsit ódzkodik a már szétszedett bojler láttán, de aztán elővesz egy csavarhúzót, kér egy rongyot, lekapargatja a mozgó felületekre tapadt vízkövet, huszonkét perc múlva jelenti, hogy készen van, és kér 14 ezer 500 forintot. A családfő boldogan fizet, még borravalót is ád.
Hát, fiúk, lányok, ezért mondom én, hogy a majdnem semmit sem érő diploma hajkurászása helyett érdemesebb lenne szakmát tanulni.
Ja, és az itt javíthatatlannak minősített bojlert ott príma használtként eladni.

0 megjegyzés: