2008. október 8., szerda | |

Hol élünk, elvtársam?

Akárhogy is van, én számban érzem a demokráciát. Semmi másra nem gondolok, csak arra, hogy immár könnyed félmondatokkal is minősíthetem a hazámban uralkodó viszonyokat. Elmúltak azok a rossz idők, amikor legfeljebb kérdésben fogalmazhattuk meg, a maihoz megszólalásig hasonlatos véleményünket. Már ha megvolt a véleményünk. De mindig megvolt. És megvan!
Sokat, sőt mindent (el)mondó, általános kérdés volt annak idején: hol élünk, elvtársam, elvtikém, szakikám, (ritkán és csak bizalmasan) uram? Ebben a kérdőjelben minden benne foglaltatott, de (és ez fontos) bármikor ki is lehetett belőle hátrálni. Ha úgy hozta a sors. Mégis, bőven ki lehetett találni belőle, hogy a kérdező mit is gondol egész vircsaftról. Hol élünk, elvtikém? Hát persze, hogy itt éltünk a létező szocializmusban. Nem állom meg, hogy el ne süssem a régi viccet. (Tudnivaló, hogy, minden politikai viccet a reakciósok találtak ki és a párttagok terjesztettek, pfuj.) Szóval, hogy mi a különbség a működő és a létező szocializmus között? Nos, a létező szocializmus nem működik, a működő szocializmus viszont nem létezik. Ennyi minden lapult az egykor divatos kérdésben.
Ma meg ugyebár megvan a vágyott pluralizmus, ha igény még nincs is rá! Válogathatunk a pártok és a helyzet minősítése között. Semmi kérdés, semmi óvatoskodás, a demokrata különben sem fél, bele a közepébe, ha feltétlenül egy mondatban akarja összefoglalni a véleményét.
Példák:

Ez egy ilyen ország – mondják országszerte, és a legyintésben benne van minden lemondás, Hegyeshalomtól, Záhonyig. (Változat: ez egy következmény nélküli ország.)

Csak az a baj – teszi hozzá az is, akinek jól megy, egészséges, szerelmes, és aki éppen megnyerte a lottó ötöst. Viszont sajnos az orra előtt fogyott el a friss kenyér.

Ma már ott tartunk, hogy – és a hogy mögé mindent lehet mondani: kevés kakaó van a csigában, és az óvodákba a szülők visznek gyümölcsöt, (Lásd: a minapi blogot), ritkították a 2345 számú buszjáratot, stb.

Ezek után mondja valaki, hogy ebben az országban majd’ húsz esztendeje nem változott semmi. Dehogynem, csak az a baj, hogy…

0 megjegyzés: