2008. október 21., kedd | |

Csinálom az inflációt

Kérem, jelentkezzenek azok, akik még száz forintot mernek adni a benzinkutasnak, hogy ellenőrizze a keréknyomást. Vagy ugyanennyit, a szemetesnek, ha elviszi a kuka mellé kitett három nagyobbacska papírdobozt. Vagy a szállodai londinernek, ha föl hozza a második emeletre a kufferokat. Egy szóval ugyanannyit adnak, mint mondjuk két évvel ezelőtt. A pincérekről már ne is beszéljünk. Nyáron, a Vörösmarty téren, majdnem ugyanannyi borravalót kötelező adni, mint amennyibe a kisadag fagylalt kerül. Kevesebbel próbálkoztam, mire a fiú pikírten elmagyarázta, hogy neki a borravaló a fizetése.
Innentől pedig megdőlni látszik, hogy a borravalót valóban borra költi az, aki kapja, és megköszöni. Ha megköszöni. Bálint György kitűnő publicisztikáit olvasom (újra). Azt írja a harmincas évek táján, hogy Párizsban bezzeg a pincérek nem hajlonganak, nem alázkodnak meg borravalóra várva, mint Budapesten. Egyszerűen elfogadják, mint szolgálatuk jogos díját. Nos, azóta ebben, (ha másban nem is) már sikerült utolérni a világ fővárosát. Semmi köszönet, semmi hajlongás, semmi megalázkodás. Ha csak nem a vendég megalázása. Már ha keveset mer adni.
Az alákalibrálást és az ebből eredő kellemetlenségeket elkerülendő, általában többet adunk, mint amennyit a józan eszünk diktál. Kérdés, hogy mennyivel! Hát, gondolná a naiv ember, az éves inflációval növelve.
De bizony az a helyzet, hogy száz forint helyett, követve az éves inflációt nem lehet 106 forintot adni, de még 118–at sem. Így azután az ember tétovázik egy kicsit és kerekít. Kétszázra. Csináljuk az inflációt. A piros lámpánál kéregető igazi, vagy ál koldussal is.
Van egy kedvencem a Moszkva téren, aki az első találkozásunk óta művész úrnak szólít. Lehet, hogy pszichológus volt előző életében, mert már bő három éve, automatikusan kétszázat kap. Azóta is, hogy megtudtam, másokat is, mindenkit művész úrnak nevez. Egyszerű üzleti trükk. És nem hajlong, csak elfogad. Éppen úgy, mint Párizsban szokták volt a pincérek.
Jövőre állítólag 3,9 százalékos lesz az infláció. Hogy adjak a Moszkva térinek januártól 207 forint 80 fillért? Nyilván kerekítek majd. Háromszázra. Csinálom az inflációt és várok egy-két évet.
Ahogy ismerem őket, majdcsak utolér a pénzügyminiszter, meg a nemzeti bank!

0 megjegyzés: