2008. augusztus 2., szombat | |

A téma ellenáll

Néhány napja, még zártkörű vetítésen megnéztem egy cca. 60 perces dokumentumfilmet úgymond Dunaújváros kulturális életéről (hangsúlyozottan az 1950-1989-es évekre érvényesen). Bő másfélórás beszélgetésből kivágott öt-nyolc mondat erejéig, mint öreg szemtanú, több Dunaújváros-témájú könyv szerzője, esetleg mint a város díszpolgára, a rendező kívánságára magam is megszólaltam benne. Lelke rajta. Meg az én lelkemen is.

+++++

Van úgy, hogy a téma ellenáll.
A kétségkívül tehetséges és ambiciózus fiatal rendező (lám, az NKA anyagi támogatását is megszerezte ehhez az igencsak avíttas témához) derekasan küzd a műfajjal. Mert lehet-e szelektív emlékeiket idéző, idézgető öreg fószerek és fiatalabb titánok elmondásaiból, (meséiből, történeteiből) dokumentumfilmet csinálni? Mondjuk olyat, ami Dunaújvárosban hitelesnek tűnik, mondjuk olyat, ami idegen környezetben érdeklődésre számíthat. Majd’ negyven esztendőt történetiségében is, meg a lényeget rejtő ellentmondásaiban is összekotyvasztani?
Nem lehet. De ez véletlenül sem a rendező hibája: a téma áll ellen, nem a tehetség, vagy a művészi hevület hiányzik.
Máskülönben pedig, kit érdekel manapság az a küzdelem, amit az „első szocialista város” ranggal sújtott születő urbs lakói hajdan önmagukkal és egymással megvívtak? Régen mondom: Dunaújvárosban már nem a hogy volt, hanem a hogyan lesz kérdése lenne izgalmas. Azok élete, sorsa, akik ott szocializálódtak, elmentek, vagy maradtak. S ha már a kultúránál vagyunk, az lenne a kérdés, hogy az ott felnövő „fiak”, ha nem is -csinálók, legalább kultúrafogyasztók lettek-e. Illő tömegben. Félek, hogy nem.
Ehhez képest a fakuló, áthangolt, őszintének látszó, olykor ki- és elsajátított emlékek, történetek felmondása kevésnek tűnik. Hogy, akár csak úgy átabotában, vázlatosan megtudjuk, milyen volt egykor a város kulturális élete, elég lenne az utókor bölcs kritikájával megtekinteni néhány régi rossz dokumentumfilmet. Ha már ragaszkodunk a filmes műfajhoz. Ami egyébként, a most látott mozi minden erényével együtt sem alkalmas a lényeg megragadására. A téma ellenáll.
mis.

0 megjegyzés: