2008. augusztus 28., csütörtök | |

Szerezzünk slágerszöveget!

Manapság minden valamire való emberben felhorgad a vágy, hogy a lehető leggyorsabban és a lehető legkevesebb erőfeszítéssel híres emberré legyen. A híressé válás legkönnyebb útja, ha az ember jelentkezik. Úgy általában. Mondjuk egy castingra ahol történetesen megasztárt keresnek. Ha itt netán tán elbukna, még könnyen lehet belőle dalszövegíró.
A magyar dalszövegek hallgatásában szerzett több évtizedes tapasztalataimra hivatkozva, segíteni szeretnék azokon az ifjakon és véneken, akik egy általam most meg nem nevezett show műsorban, vagy szuper mulatós műsorban szereplő, mutogatós dalnokoknak szeretnének dalszövegeket írni.
Mai elsősegélyünk során az utóbbi 40 év slágereiben leggyakrabban előforduló sorvégi szavakat gyűjtöttem csokorba. Többszörösen kipróbáltak, tehát a legkezdőbb kezdő szövegírók is eredményesen használhatják. Sorolom is őket:

vár, nyár, kár, lány, már, száll, jár, táj

e nyolc egytagú magyar szó közül akár csak négy ügyes kombinálásával is sikeres dalszövegíró lehet egy kellően törekvő fiatalember.
Minta:

Elmúlt már az idei nyár
Hová lettél szőke szép lány.
A partokon hűvös szél jár
A Balaton hiába vár

Ha ezzel így megvagyunk, már csak egy hasonlóan tehetséges havert kell keresni, aki valami alkalmas mosókonyhában kipenget a gitárján egy hangsort (dallamnak azért ne nevezzük), és máris jelentkezhetünk a Fásy mulatóba, ahol egy mindenre elszánt, merész dalnok majd addig ismételgeti a veretes szöveget, és addig mutogatja a közönségnek, hogy ütemre tapsoljanak, amíg azt a műsoridő engedi.
A teljes siker és a jobb érthetőség kedvéért a szerző ne feledje figyelmeztetni a dalnokot, hogy amikor a szőke lányhoz ér, mutasson rá a hallgatóságra, amikor azt énekli, hogy nyár, csináljon úgy, mintha izzadtságot törölne ki a hóna alól, a hűvös szélnél pedig kicsit borzongjon és húzza össze magán a fellépő ruháját. A Balatonhoz érve azonban véletlenül se vizelje össze magát. Ezt már nyugodtan rábízhatja a nagyérdemű közönségre.