2008. augusztus 25., hétfő | |

Kaszálni és kaszálni

Vannak magyar szavak (kifejezések) amelyek olyannyira két jelentést hordoznak, hogy szinte automatikusan a másodikra gondol az ember. Ilyen a kaszál ige (is). A hatvanas évek közepén, a siófoki Matróz teraszán egy öreg csálinger (pincér) imigyen adta át a fizetőpincéri tisztet jelentő brifkót, akkor reményteljesen ifjú barátomnak: kaszálj Csucsukám!
Ennyit előre.
Nézem a TV ügyvédje című, általam is kedvelt műsor őszi előzeteseit a képernyőn. Juszt Laci, akit tágabb értelemben barátomnak mondhatok, jogosan sérelmezi, hogy a bíróság 10 napi közmunkára ítélte – amiért. Amiért azt találta feltételezni, méghozzá nyilvánosan, hogy a Baumag Balázs nevű főnöke, majd leüli a rámért néhány évet és utána vígan él az elkefélt milliárdokból. Körülbelül tíz millióan (mínusz a Balázs család) gondoljuk ugyanezt. Más hasonló ügyekben is.
Jusztnak igaza van. Egyetértek vele, jó újságírónak tartom, csípős stílusát is kedvelem, de. Most valamit nem gondolt át, valamit elvétett. A rámért tíznapos közmunkát óvatlanul összemosta, azonosította a kaszálással. Persze, a kasza jól mutat a képernyőn, bár szerintem egy kapa, vagy ásó is megtette volna helyette. A kaszának ugyanis,… de ezt már említettem. Ráadásul a képernyőn slussz poénként azt ígéri Juszt, hogy (tíz napig) kaszálni fog.
Erre mondta a szomszédom, hogy efelől semmi kétsége nincs.

0 megjegyzés: