2008. augusztus 7., csütörtök | |

Szőlőből is lehet

Szőlőültetvényt már nem, csak a bor tiszteletét örököltem a nagytatámtól, aki a XIX. századi filoxéra járvány után a kelebiai homokon vélte feltámasztani a magyar borkultúrát. Ő mondta volt mély megvetéssel a szomszéd boráról, hogy az fuxos.
Most, jó hatvan évvel a halála után kell megtudnom, hogy az nem is fux, hanem fuchs, és tulajdonképpen egykor a borhamisítás szinonímája volt.
Némi megdöbbenéssel olvasom egy szakcikkben, hogy bizony már az 1880-as évek közepén is Európa szerte híresek voltak a magyar borhamisítványok. Amiben nagy része volt a fuchsin nevű, kátrányalapú festéknek, mitől is gyönyörű vörösre váltott a halovány homoki lőre.
A hatóságok meg tököltek, a parlamentben maga Jókai Mór neves szőlősgazda interpellálta a miniszterelnököt, mire végre megszületett a „műbortörvény”. Eladdig, és persze azután is, a hozzáértők gyakorlatilag szabadon csinálták! a mesterséges bort. „Budapesten a vendéglőkben bárki meggyőződhetik, hogy természetes tiszta bort rendesen nem szolgálnak fel…” írja valaki. És nem tegnap írta, hanem 1886-ban!
A végre megszületett 1893. évi XXIII. törvénycikk szerint „ mesterséges a bor, ha az, a/ nem kizárólag szőlőből illetve szőlőmustból készült, b/ ha a borhoz tisztított szeszen, vagy cognacon kívül víz, vagy bármilyen más anyag kevertetik”. Más anyag!
Az 1950-es években magam is láttam a borhamisítás ősi házilagos módszerét. A törkölyre cukrozott vizet öntöttünk, és ami abból lett, azt a folyadékot bor gyanánt elvittük, s „beadtuk” az államnak. Mert az kötelező volt. Na de vendégeknek, vagy pénzért?!.
A manapság szokásos borhamisítás tehát nem újdonság, ne csináljunk úgy, mintha éppen most, a mi asztalunkon menne tönkre a magyar bor világhíre. Legfeljebb a méreteken, a cefrés tartály térfogatán illő csodálkozni.
+
Újabban úri passzió, divat lett a borászkodás. A fizetős vendégek számára kinyitott pincékben pedig mindenféle, borral kapcsolatos bölcsességeket pingálnak a boltívekre. Vakulj magyar! Az igazságot azonban még sehol sem láttam feliratozni, miszerint: szőlőből is lehet bort csinálni.
Ez alighanem 70 évre titkosítva van. Így szokták.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

In vino veritas!


DrPutricelli

Névtelen írta...

éljenek a kelebiai bortermelők, élükön a Dundival!