2008. augusztus 6., szerda | |

Emeregy

Olvasom, hogy új magyar helyesírási, talán értelmező szótár is készül. Vagy már készen is van. Ha nem lenne túl késő, ha még javasolhatom, a business=biznisz mellett szorítsanak helyet egy igen elterjedt, a rádió hullámain makacsul ismételt új szónak is. Ez történetesen így hangzik (naponta százszor is): emeregy.
Penge éles eszemmel sikerült kikövetkeztetnem, hogy ez a szó csakis azt jelentheti: Kossuth. A gyengébbek kedvéért manapság még hozzá is mondogatják a régi, idejétmúlt jelentést. De fogadni mernék, hogy nem sokáig. Kossuth napjai valahol már meg vannak számlálva.
Most aztán tűnődhetünk, vajon kinek van/volt útjában a Lajos? Éppen ebben a magyarság-magyarosság, nemzeti büszkeség hangsúlyozásába beleszakadt kis országban. Jut eszembe, mióta műsorszerkezetet váltott a Petőfi Rádió, nem hallgatom, de lehetséges, hogy Sándorunkat is emerkettőnek hívják egy ideje?
Jaj, Istenem! Közelít az idő, amikor a magyar gyerekek Emeregy apánkról tanulnak az iskolában, amikor minden falu, város főutcáját Emeregy utcának fogják hívni. Sőt, Emeregy Lajos fogja azt üzenni, hogy elfogyott a regimentje.
De, bizony mondom, az álljon a zászlaja alá, aki bottal törölgeti az ablakot!

0 megjegyzés: