2008. december 1., hétfő | |

Az ellenállók dala(i)

Örömmel értesítem a közvéleményt, hogy a Kádár-rendszerben egykor volt ellenállók száma mára elérte a Horthy-rendszerben ellenállók és partizánok számának 1965-ös szintjét. Röviden szólva, mindenki ott tett be a rendszernek ahol csak tudott. Legalábbis utólag úgy emlékeznek. Ráadásul a legügyesebbek ezért még kitüntetést is kaptak azoktól, akiknek ellenálltak. Minden ellenállók közül számomra legkedvesebb az, aki a Horthy-rendszerben a körúton halkan fütyülte az Internacionálét. Nem különben tisztelem azt az országgyűlési képviselőt, aki a rendszerváltozás idején kívánt bizalmat kelteni maga iránt, azzal a történettel, miszerint egyszer a nagykanizsai állomáson a Zalaegerszeg felé induló vonatot kereső szovjet kiskatonát hősiesen becsapott és felültetett a kaposvári vicinálisra.
Ma már szerencsére ott tartunk, hogy elöregedett rock dalnokok is keresik és megtalálják magukban az átkos Kádár-rendszer ellenállóját. Mert kérdezem én, illetve ő (a dalnok és nem a szövegíró), hogy a méltán nagysikerű slágerben, vajon mit jelentett az a sor, hogy „tüntesd el a rendet, megtörjük a csendet”? Vajon nem forradalomra, a rend(szer) eltüntetésére(megdöntésére) való nyílt felszólításról van-e szó?
De (ezen az alapon) nézzük tovább az egykori slágereket! Itt van mindjárt a „Gyere ülj kedves mellém, mielőtt még elmennél” kezdetű. Hát ebben aztán csak a hülye nem veszi észre a titkos mondandót. Nyilván arról van szó, hogy az ÁVH akarja elvinni a kedvest. Kivált, ha a folytatásban hozzá énekeljük azt a sort is, hogy „ezek nem könnyű percek hidd el a szívem reszket”. Ha ez nem az ellenállók himnusza, akkor akármi legyek.
Arról kár is szót ejteni, hogy mi van a „Látta-e már Budapestet éjjel, jöjjön velem” strófa mögött. Az ember megborzong ekkora bátorság hallatán, hogy ezt valaki nyilvánosan énekelni merte, amikor éjjelente jártak a hírhedt fekete Pobedák. De vajon csalódunk-e, ha a szupersláger „gyertek srácok legyünk jó barátok” sorában észrevesszük (persze utólag), hogy a srácok jó barátok és nem jó elvtársak akartak lenni! A „Szomszéd asszony fütyülök a lányára” kezdetű slágerbe pedig a szomszédasszony helyére egyszerűen csak be kell helyettesíteni az MSZMP-t, a lány helyére pedig a párt propagandáját és csak a hülye nem appercipiálja, hogy abban és ottan éppen egy orbitális fellazítás van megvalósulóban.
Szégyellem, de mindezen rejtett mondandókat annak idején nem vettem észre. Sőt a dalokat naivan fütyültem is az utcán, s ezzel (alighanem egyetlen utolsóként) kiszolgáltam az átkos Kádár-rendszert.

0 megjegyzés: