2009. március 20., péntek | |

Mindenki mindenkivel

Mielőtt valaki is szabadjára engedné fantáziáját, szólok, hogy nem arról van szó. Arra még jócskán várni kell. Sőt. Vélem, hogy soha nem is lesz olyan. Komolyabb dologról van itten szó. Olyas eseményről, amit a nemzeti ünnepen történt kitüntetési ceremóniáról tudósító sajtó (rádió) fontosnak tartott külön is megemlíteni.

Gondolom, ma már minden médiafogyasztó tudja, hogy mi a hír. Ezért csak rövid, egymondatos összefoglalóját adom annak az ismeretanyagnak, amit akármelyik önköltséges kommunikációs (fő)iskola hároméves stúdiumán elsajátíthat a szorgalmas hallgató. Nos, nem hír, ha a kutya megharapja a postást, hír viszont, ha a postás harapja meg a kutyát. Ezzel a sajtóelméleti tudással bárki eredményes záróvizsgát tehet a fent említett intézményekben és boldogan lobogtathatja diplomáját, továbbá megkezdheti hosszú és csalódásokkal teli munkanélküli életét.
A politikailag képzett és földrajzilag tájékozott, médiául is beszélő jobb sorsra érdemes magyar állampolgár természetesen helyén és értékén kezeli a magyar sajtó által 2009. március idusa után felröppentett hírt, miszerint: mindenki mindenkivel. Örvendj magyar! A nemzet ünnepén, a kitüntetések átadása-átvétele alkalmával mindenki mindenkivel kezet fogott (vö. postás és kutya).

A fentebb körülírt magyar állampolgár ugyanis pontosan tudja, hogy hazájában a vendetta (egyelőre?) enyhébb formája van divatban. Lajos bácsi nevű szomszédom szerint kéjjel toroljuk meg saját bűneinket másokban, elődökben, utódokban! Ennek során egykori KISZ titkárok nem állnak szóba egymással, hajdani párttitkárok édes gyermekei utálják magukat másban, MSZMP megyei titkárok veje nem fog kezet apósa egykori elvtársával, továbbá gondosan számon tartjuk, hogy kinek volt orvhalász a papája, és kinek az apja nem tudott elszámolni az erdélyieknek szánt pénzekkel.
Hááát, ehhez képest igazán hírértéke van annak, hogy az idei nemzeti ünnepen senki nem lökte félre a feléje nyújtott jobbot, és senki nem mulasztott el kezet nyújtani annak, akinek egy másodperccel előbb hivatalból átadta a kitüntetést.
Ezen örömteli körülményből nemcsak a sajtó kreálhat érdeklődésre számító hírt, de a hírből az olvasó is pontos képet alkothat arról, hogy hol él.

0 megjegyzés: