2009. január 16., péntek | |

Az OEP, a flopi, meg sok zárójel

Hosszú sorban állok a postán. Mióta posta a Magyar Posta (Zrt), mindannyian így vagyunk ezzel. Időt adnak. Alaposan megfontolni, hogy küldeményünk sima legyen-e, vagy (fordított) elsőbbségi. Az utóbbi drágább, de (ígéret szerint) előbb ér a címzetthez. Legutóbb (próbaként) feladtam magamnak két üres borítékot. Egy sima, egy elsőbbségi. (Egyszerre érkeztek a postaládámba.)
Igazándiból azonban nem a postáról akarok írni. Az eredeti téma a hosszú sorban előttem álldogál. Tisztességben megőszült idős úr, aki nem szűnik meg félhangosan, hogyan is mondjam, szóval, bíráló szavakkal illetni - ezeket. Egy postai felvevőhely előtti kígyózó sorban az ember „ezeken” automatikusan a postát érti. De lám, soha ne hagyatkozzunk a rutinra! Miután nagy kedvvel (szintén félhangosan) bekapcsolódom a zsörtölődésbe, kiderül, hogy az előttem sorakozó úr az OEP-nek (ha valaki nem tudná: Országos Egészségügyi Pénztár) kíván mindenfélét.
Kérésre elmeséli a történetét. Az úr nyugalmazott szemészorvos. A lakásán van egy magánrendelője, ahol havonként felkeresi két-három régi betege, leginkább receptért. (A látogatások alkalmával beszedett vizitdíjak után természetesen adózik.) Ezen kívül egy kockás füzetben vezeti, hogy milyen OEP által támogatott gyógyszert írt fel pacienseinek, illetve a feleségének (pro família). Igen ám, de az OEP (helyesen) negyedévente jelentést kér a forgalomról. Mégpedig elektronikusan (elvégre modern világban élünk). De! Azonban! Ellenben! Mégsem!
A kitöltendő formanyomtatvány (űrlap) ugyanis letölthető, (sőt letöltendő!) az OEP honlapjáról, a jelentést viszont flopira másolva, és postai levélben kell elküldeni az OEP-nek. (Az űrlap letöltésének észbontó bonyodalmaira most ne vesztegessünk időt.)
A doktor vásárolt egy számítógépet, amiről hamar kiderült, hogy alkalmatlan, amennyiben nem képes un. flopira másolni. Flopira író muzeális számítógépet ma már többnyire csak az Ecseri úton lehet kapni. Továbbá flopit sem árulnak már minden sarkon. Manapság ugyanis (ha másolni kell) minden masina CD lemezre dolgozik. Doktorunk ezt is megoldotta. Kért valakitől és letörölt néhány régi flopit, amire az OEP immár elektronikusan kitöltött űrlapját szintúgy elektronikusan átmásolja. Ezután már csak az a dolga, hogy borítékba tegye (a flopit!), elballagjon a postára, kivárja a sorát és ajánlott levélként feladja az OEP címére.
Egyelőre itt tart az OEP (az államigazgatás), mi pedig reménykedve közelítünk a levélküldemények elnevezésű postai munkahely felé, miközben már bokáig taposunk a XXI. században.
(Utóirat: Remény azért van! (Állítólag) újabban már CD lemezre írt digitális jelentést is elfogad az OEP, viszont továbbra is csak postai úton.)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Dum spiro spero!
Már látom a fényt az alagutban!
Remélem nem a szembe jövő vonat!
Az írás megint a szokásos magasszintű. Gratula!!!

Dr Putricselli

Névtelen írta...

Lehet floppy drive-ot kapni. Beszerelése nagyjából 5 perc. Ha ilyen típusú problémája van, foruljon hozzám bizalommal. (Vagy bárkihez, akinek legalább halvány lövése van a számítógép mibenlétéről.)
Az valóban az államszervezet baromsága, hogy floppylemezen, vagy akár cd-n kérik az adatokat. Ez vagy súlyos bénaságra utal, aminek normális következménye kirúgás, vagy a szokásos korrupcióra.