2009. április 21., kedd | |

Mózes, a kvízmester

Divatja van a pontokba szedésnek. Ha manapság valaki önismeretre vágyik, vagy életvezetési tanácsra szorul, esetleg kifejezetten műveletlen (lenne), továbbra se vesztegesse az időt hosszas tanulmányok folytatására. Bőven elegendő, ha kitölt egy lépten-nyomon útjába kerülő tesztet, avagy részt vesz egy kvízjátékon. És máris mindent tud!
Vegyük először az utóbbit. Ön kiáll ország-világ elé és hosszas töprengés után két lehetőség közül választ. A kérdés, teszem azt, hogy: Shakespeare írta-e a Toldi estéje című elbeszélő költeményt? Ilyenkor ön némi tanácstalanság után, de segítséggel, a másik, ismeretlen opciót választja. És, láss csudát, kijön Arany János. Ekkora siker után, mint reményteljes versenyző joggal hiszi magáról, hogy ni csak!, ön művelt, intelligens ember. Hiszen tudta a választ. Ezen kívül a közönség is ugyanezt hiszi önön magáról. És ez benne a zseniális. Egy idő után (a sok kétesélyes kérdésből) a nézőre is ráragad (mint szamárra a fül) a pontokba szedhető műveltség. Anélkül, hogy pontokba nem foglalhatóan kicsit is művelődne.

Többé nem érdemes vesződni például a sok tévedési lehetőséget rejtő párválasztás titkaival sem. Elegendő kézbe venni mondjuk a Hóbelevanc című heti magazint és kitölteni az abban talált tesztet. És az érdeklődő máris megtudhatja, hogy a hozzá illő partner: 1. magas, 2. fekete, 3. kék szemű, 4. családi háza van, 5. lehet, hogy elvált, 6. Mercedessel jár. Innentől kezdve már csak ezekre a pontokra kell figyelnie.
Ha pediglen valaki mondjuk működő házasságának minőségére lenne kíváncsi, válaszoljon az alábbi kérdésekre: A./ Szóváltás közben leveses fazekat (1 pont), tányért(2), vagy bögrét(3) dob-e földre, ki az ablakon (4), vagy a férje fejéhez (6). B./ Ezután önhöz mentőt kell-e hívni(2), vagy csak leönteni egy vödör vízzel(1), avagy elegendő, ha férje lekever egy nagy pofont(3). C./ Ezt követően beadják a válópert(3), esetleg ön elköltözik az édesanyjához(2), vagy ágyba bújnak és egy óriásit szeretkeznek(1). D./ Szeretkezés közben védekeznek-e (2), az aktus utána beszélgetnek-e,(1) vagy falnak fordulva elalszanak (0). E./ a születendő gyermeket állami gondozásba adják-e (3), a nagymamához delegálják (2), vagy szeretik (1).
Aki a kérdésekre adott válaszok pontszámait összeadva sem tudja meg holtbiztosan, hogy annak idején helyes feleletet adott-e az anyakönyvvezető által feltett tesztkérdésre, az megérdemli a sorsát.
Most mondja valaki, hogy de hiszen Mózes is pontokba szedve adott életvezetési tanácsokat! Igazis! De ha ezeket tesztesítjük akkor, első kérdés: a tíz közül melyik parancsolatot sértik meg legtöbbször? A./ a kilencediket, B./ a tizenegyediket.
(Helyes válasz: A.)

0 megjegyzés: