2009. február 6., péntek | |

Csókpuszi vagyunk

Marhára szeretjük egymást, mi magyarok. Mondhatni, csókpuszi vagyunk mindannyian. Ez abból is látható, hogy úton útfélen csókolózunk. Úgy terjed a szokás, mint az influenza (amely utóbbit csak-csak kiküzdött magának a média, addig-addig riogatott vele, amíg végre ideért és az ünnepélyes alkalomra kisminkelt doktornő megjelenhetett a képernyőkön, amint fonendoszkóppal hallgatózik egy bácsi háta mögött, miközben a kommunikációs ipari dolgozó élvezettel kommentálja a jelenetet, miszerint már heti negyven százalékkal több. Másként szólva legalább egy hétre való un. vezető híre van a híradóknak és a bulvárnak).
De, vissza a csókokhoz! Az utóbbi napokban részt vettem néhány rendezvényen, ahol – más kisebb jelentőségű eseményen kívül – az volt a fő attrakció, hogy a folyosókat elborították a folyton összecsókolózok. Nem nők! És nem a nőket! Férfiemberek, csókolgatják egymást üdvözlés gyanánt (helyett). Olyanok is (egymást), akikről biztosan tudom: nemcsak hogy nem szeretik, de kimondottan rühellik is egymás közelségét. A jelenség precízebb értékelése végett haza is szaladtam a Károli Bibliáért, hogy jól emlékszem-e: „A ki pedig őt elárulja vala, jelt ada nekik mondván: a kit én majd megcsókolok, ő az fogjátok meg őt. És mindjárt Jézushoz lépvén monda: Üdvözlégy Mester, és megcsókolá őt”(Máté 26. 48-49.). A többit tudjuk.
Konzultánsaim szerint a férfiak közötti csókolózás nem egyéb, mint régi szláv (közelebbről orosz/szovjet) szokás. Lásd még a jeles, plakát-karriert is megért Brezsnyev nyelvese Honeckerrel, akárkivel, bárkivel, akit éppen elárula vala.
Más szakértők a férfinem elnőiesedésének pregnáns jeleként tekintenek a puszilkodásra, minthogy a nők évszázadok (ezredek) óta hajlandók legutáltabb vetélytársaikat is puszival üdvözölni.
Szkeptikusok szerint a régen volt és a tiszta szándékról biztosító (lásd, nincs nálam fegyver) férfias kézfogás mellé manapság lépten-nyomon kijáró csók, merő képmutatás és kiváló alkalom arra, hogy a puszilkodók kést döfjenek egymás hátába. Amire az általam megfigyelt folyosókon eleddig nem volt példa, de még nincs vége a nótának.
Csak a filmfesztivál zárult nagy sikerrel.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez piramidális volt.


Csóközön!!!!