2010. szeptember 27., hétfő | |

Mátol szabad a pálesz!

Kedvelem a pálinkát. Képzelhetik, mekkora öröm töltött el midőn az akkor még csak leendő miniszterelnök úr oda nyilatkozott, hogy ha úgy fordul (ahogy a Jóisten is látja:fordult) hát, akkor minden magyar szabadon főzhet pálinkát. A hír már csak azért is faszcinált, mert az akkor még csak leendő miniszterelnök úr éppen a szívemhez közeli városban ígérte ezt, és éppen Bojana Radulovics házánál tett látogatása alkalmából. Bojana a világ legjobb női kézilabdása. Nota bene Subotica város szülötte, amint hogy magam is az vagyok. És itt csillog a ráadás: Bojánával együtt, vagyis mindketten – igaz más-más érdemek alapján - díszpolgárai vagyunk a szívemhez oly közel álló Fejér megyei városnak.
Dunaújváros, feledtetve setétre mázolt múltját, imigyen bekerült a legújabb kori magyar történelem aranykönyvébe. Másfelől meg, besorol az ugyancsak Fejér megyében elterülő Iváncsa község mögé. Tudják, ahol egy szép emlékű másik miniszterelnök úr, vélhetően egynehány fél pálesz után bejelentette, hogy a Malév repülőjáratain is ingyen utazhatnak a 65 éven felüli nyugdíjasok. Szegény al- és főtanácsadói, miniszterei stb. másnap alig tudták elmagyarázni a hirtelen boldog nyuggereknek, hogy azért ezt nem kell ám szó szerint érteni.
Szerencsére a szabad pálinkafőzés esetében ilyen magyarázkodásra nincs szükség. Kilencven keserves év után mátol szabad lett a magyar és a pálinkafőzés, oszt jó napot. Nincs kecmec: a zember otthon is főzhet pálinkát, ha elmúlt 18 éves, ha saját termésű, vagy vásárolt gyümölccsel rendelkezik, ha 100 liter köbtartalmú, uniós szabványnak megfelelő főző készüléke van (ára állítólag cca. 1 milla), és ha az engedélyezett max. 100 liter 43 fokost nem hozza kereskedelmi forgalomba, nem ajándékozza el, vagyis maga akarja meginni. Amit azért nem ajánlanék, mert ez napi 2,7 deci páleszt jelent.
Örömömet azonban némileg beárnyékolja, hogy a szabad pálinkafőzésben elveszett egyik kedvenc viccem aktualitása. Hát akkor most, utoljára:
János bácsinál fináncok kutakodnak és a padlás pókhálós szegletében találnak egy pálinkafőző készüléket. A bácsi magyarázza, hogy azt soha, de soha nem használta, ám a fináncok makacsul a készülékre mutogatnak: ím, itt a corpus delicti, az alkalmas készülék! Az öreg tiltakozik, hogy ez csupán a készülék, ám a főzés maga soha nem valósult meg. A fináncok hajlíthatatlanok, kiszabják a 20 ezer forintos helyszíni bírságot. János bácsi szívja a fogát, bemegy a tiszta szobába, kihozza és leszámolja a 20 ezeret. Hirtelen mozdulattal azonban egy másik húszezrest is a fináncok markába nyom.
- Még húsz – csodálkoznak a fináncok – ezt meg miért?
- Liliomtiprásért - mondja az öreg.
- Ne te ne, hát azt is elkövette kend?
- Nem. De a készülékem megvan hozzá.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Miklós!
Dupla örömmmel olvasom ismét írásaidat. Egyfelől örülök, hogy a jelek szerint jó egészséggel és kedvvel bírsz, másfelől rendkívül élvezem kandi gondolataidat. Ez a szellem, bár történetileg nagy hagyományai vannak ebben az országban, kiveszni látszik a mai, fogvicsorgató közéletből, még a médiából is.
Szeretettel üdvözöllek,
Hatházi Péter

Miskolczi Miklós írta...

Köszönöm, kedves Péter. szevasz